Voedselveiligheid = zonder zorgen je burger eten!

Elk bedrijf dat voedsel produceert, moet dat doen op een veilige en hygiënische manier. Dit allemaal om te voorkomen dat de consumenten ziek worden. Voedselveilig werken betekent: voldoen aan wet- en regelgeving, geen klachten, geen reputatieschade en geen omzetverlies. Met behulp van de HACCP-methode en een FSSC22000 certificaat kan je laten zien dat je bedrijf zich hieraan voldoet. 

Binnen het bedrijf weet collega Saskia Leopold alles hierover. Saskia is bezig met het opschalen en verbeteren van productieprocessen met als doel dat iedereen altijd van lekkere sprinkhaan burgers kan genieten. Ze let er ook op dat de kwaliteit van de producten altijd op hetzelfde niveau blijven. In dit artikel zal Saskia vertellen hoe De Krekerij zich houdt aan voedselveiligheid.

Kan je eerst vertellen wat je doet bij De Krekerij? 
Ik heb verschillende verantwoordelijkheden binnen De Krekerij, waaronder kwaliteit. Ik let op alles wat te maken heeft met voedsel, veiligheid en de kwaliteit van de producten. Een ander verantwoordelijkheid  is R&D (Research & Development). Hieronder valt alles wat met productontwikkeling en productoptimalisatie te maken heeft. Op dit ogenblik ligt mijn focus vooral op het opschalen van de productie.

Kun je uitleggen wat HACCP nou precies is?
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is eigenlijk een methode, een soort van tool waarmee je de veiligheid van je producten kunt garanderen. Het gaat er uiteindelijk over dat het hele proces – van het ontvangen van de grondstoffen tot aan het uitleveren van het product – veilig is. Hier moet je letten op bepaalde hazards. Deze kunnen biologisch, chemisch of fysiek zijn. Je moet alle processen analyseren om deze hazards te vinden zodat je weet hoe je ze kan voorkomen, controleren en meten. Bij De Krekerij monitoren we dit continue.

Kan je vertellen wat FSSC22000 inhoudt?
FSSC22000 is een certificaat dat ook over voedsel en veiligheid gaat binnen het bedrijf. Eigenlijk is de HACCP-methode ook een deel van FSSC22000. Het certificaat heb je niet persé nodig, maar het is wel zeker handig om te hebben. Het is een internationaal erkend certificaat en als je zo een certificaat hebt, dan weet iedereen dat je als bedrijf voedselveilig te werk gaat.

Wat is precies het verschil tussen HACCP en FSSC22000? FSSC22000 is een certificaat, daarin heb je verschillende voorwaardes waar je aan moet houden. Een deel hiervan gaat over de veiligheid van het productieproces. Om daar de veiligheid te garanderen kan je een HACCP-methode implementeren. FSSC22000 gaat nog verder met bijvoorbeeld een leveranciersbeoordeling.

Hoe belangrijk is FSSC22000 voor een bedrijf als De Krekerij?
Het is heel belangrijk. Wij zijn nog best wel een klein bedrijf, een start-up. Vaak wordt er dan gedacht dat er nog niet echt op een hoog niveau gewerkt wordt. Maar als je een FSSC22000 certificaat hebt dan weten mensen dat er serieus gewerkt wordt met een volle focus op voedselveiligheid. Het laat zien dat je bedrijf aan bepaalde eisen voldoet bij het produceren. Ook als je later wilt dat je producten in alle winkels komen te liggen heb je dit certificaat nodig.

Wat heeft De Krekerij gedaan om aan dit certificaat te komen? Heel veel werk. We hebben niet alleen verschillende processen geïmplementeerd, maar zelfs een verbouwing gehad om in aanmerking te komen voor het certificaat. De eerste stap was een heel documentatie systeem opzetten zodat alles getraceerd kan worden. Daarna volgde een check door een extern bedrijf. Zij hebben ons geholpen op punten die wij konden verbeteren. En uiteindelijk doorliepen we een officiële audit en kregen wij het certificaat.

Wat doet De Krekerij nu anders?
De HACCP-methode gebruiken we al wat langer, eigenlijk gelijk vanaf het moment dat je een voedselproduct wilt gaan verkopen aan een consument. Voor de FSSC hebben we nu andere documenten en moeten we ervoor zorgen dat er meer wordt bijgehouden, met een ander systeem. Een voorbeeld hiervan is een monster-afname schema. Deze geeft aan welke producten en samples er per maand moeten worden geanalyseerd. Verder worden we elk jaar weer beoordeeld om te kijken of wij als bedrijf wel aan alle eisen voldoen.

Eten zonder zorgen
De Krekerij is voortdurend bezig met voedselveiligheid. Elk jaar vindt er een nieuwe audit plaats en moet De Krekerij ervoor zorgen dat alle documenten kloppen om het certificaat te mogen behouden. Door het gebruiken van de HACCP-methode en ervoor zorgen dat alle processen van de FSSC22000 doorlopen worden garandeert De Krekerij voedselveiligheid binnen het bedrijf. Met als uiteindelijk doel: heerlijke vleesproducten van krekels en sprinkhanen die je naar hartelust en zonder zorgen kunt eten!

Over de auteur:
Kevin Wiśniewski is student Voeding & Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool met een grote interesse voor voeding & gezondheid. Voor meer nieuws en weetjes, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of houd de socials in de gaten! @dekrekerij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *