burger met eu sterren

Meelwormen, sprinkhanen en krekels goedgekeurd als voeding in Europa

Voedingsmiddelen binnen Europa zijn streng gereguleerd om er voor te zorgen dat al het eten en drinken dat  je koopt veilig is voor consumptie. Nieuwe voedingsproducten zoals insecten moeten zelfs aan extra strenge regels voldoen. Momenteel zijn er maar drie insecten die zijn goedgekeurd door de Europese Unie, toch vind je producten in de schappen met andere insecten. Hoe zit dat eigenlijk? 


Geschreven door: Lisa van den Brink

Krekels en sprinkhanen zijn pas sinds dit jaar goedgekeurd voor menselijke consumptie, toch verkoopt De Krekerij al krekelburgers en pulled sprinkhaanvlees sinds 2018. Dit kan door een soort gedoogbeleid binnen de Europese Unie. Insecten vallen namelijk pas sinds 2018 onder de zogenoemde ‘nieuwe voedingsmiddelenwet’, daarvoor konden insecten dus al als voeding worden verkocht. Sinds 2015 moeten insecten producten naast de standaard regels voor voedingsproducten ook aan deze wet voldoen.

Wat is de nieuwe voedingsmiddelen wet?
De nieuwe voedingsmiddelenwet is van kracht sinds 2015 en heeft als doel om er voor te zorgen dat alle nieuwe voedingsmiddelen die op de Europese markt geïntroduceerd worden, veilig zijn voor consumptie. Nu vraag je je misschien af, ‘wat is nou eigenlijk een nieuw voedingsmiddel?’. Alle levensmiddelen die binnen de EU nog niet werden geconsumeerd voor 15 mei 1997 worden gezien als nieuwe voedingsmiddelen wanneer deze binnen een van de tien categorieën vallen. Een van deze categorieën is bijvoorbeeld; alle producten bestaande, geïsoleerd, of geproduceerd uit dieren of delen daarvan. Dit is dan ook de categorie waar insecten sinds 2018 onder vallen. In 2018 is de wet namelijk aangepast door de Europese Unie omdat er veel onduidelijkheid was over insecten binnen de wet. Sindsdien vallen alle insecten onder de nieuwe voedingsmiddelenwet en zullen ze aan strenge eisen moeten voldoen voordat ze op de Europese markt geplaatst kunnen worden. Dit betekend dat de insecten eerst goedgekeurd moeten worden door de Europese commissie. Tijdens dat proces moeten de aanvragers bewijzen dat het product veilig is voor consumptie en geen nadelen heeft voor de consumenten. 

‘Gedoogbeleid’
Echter zijn er bedrijven, zoals De Krekerij die al voor deze wetswijziging insectenproducten verkochten en dat nog steeds doen, hoe zit dat eigenlijk? Omdat er bij veel landen onduidelijkheid was over insecten onder de ‘oude’ nieuwe voedingsmiddelenwet mochten er al veel producten verkocht worden zonder verdere goedkeuring van de EU. Daarom is er een transitieperiode ingesteld door de Europese Commissie (EC), totdat de aanvragen voor goedkeuring zijn behandeld mogen de producten verkocht blijven worden. Nu is het dus vooral afwachten totdat de EC een besluit neemt over de aanvragen.  Omdat insecten niet simpelweg één ingrediënt zijn maar veel verschillende soorten, kan het nog wel een tijdje duren voordat alle aanvragen zijn afgehandeld door de EC. Wanneer een aanvraag volledig volgens het boekje verloopt kan het al 16 maanden duren voordat deze is afgehandeld. Toch duren aanvragen vaak langer, dan wordt er om extra informatie gevraagd welke moet worden aangeleverd door de aanvrager. Zo kan het hele proces wel 5 jaar lang duren. 

Welke insecten zijn er goedgekeurd?
Meelwormen zijn in 2020 als eerste insect goedgekeurd voor consumptie in de EU. Een jaar later volgde ook de sprinkhaan, en begin dit jaar is de krekel goedgekeurd voor consumptie. Deze mogen nu gedroogd, bevroren of in poedervorm aan consumenten verkocht worden. Dit geeft dus een hoop mogelijkheden. Zo ook voor De Krekerij: in onze producten gebruiken we namelijk meelwormen, sprinkhanen en krekels. Onze producten zijn nu dus helemaal EU approved! Niet meer zomaar weg te denken dus!

Veiligheid van insectenproducten
Ondanks dat niet alle soorten insecten goedgekeurd zijn, hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van insectenproducten. Er zijn namelijk een hoop wetten die er voor zorgen dat al het eten wat binnen de EU op jouw bordje beland veilig is. Zo is er de algemene levensmiddelenwet, hierin staat bijvoorbeeld dat producten niet onveilig mogen zijn. Ook de verpakkingen van producten moeten voldoen aan wetgeving, zodat alle juiste informatie aan jou wordt verstrekt. Zo zijn producenten verplicht om de ingrediënten en allergenen op de verpakking te zetten. Zo weet je dus altijd wat je eet.  Daarnaast worden insecten in andere landen al duizenden jaren gegeten, Europa is een van de weinige delen waar dit niet de standaard is. Zo wordt er geschat dat er wereldwijd ongeveer 2 miljard mensen dagelijks insecten eten. In veel van deze landen worden insecten gezien als een delicatesse en worden ze dan ook verwerkt in verschillende traditionele gerechten.  Ben je benieuwd geworden naar insectenproducten? Klik dan op deze link om te zien waar je onze producten kunt krijgen.    


Over de auteur:
Lisa van den Brink is masterstudent Health Food Innovation Management aan de Universiteit Maastricht, ze heeft een grote interesse voor het milieu en gezond eten. Voor meer nieuws en weetjes, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of houd de socials in de gaten! @dekrekerij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *