Sprinkhanen eten

Bij de Krekerij geloven we dat het eten van Sprinkhanen onderdeel kan worden van ons dagelijkse dieet. Dat moet dan wel gaan op een appetijtelijke manier. Daarom verwerken we ze tot producten die passen binnen onze eetcultuur en zo ook krekels en Sprinkhanen. In dit artikel lichten we graag onze visie hierop toe. Hop direct naar de shop als je al honger hebt!

De wereld leek gered, maar toen viel het vies tegen!

We krijgen regelmatig de vraag: Sprinkhanen eten, waarom moet dat nou? Zo vaak zelfs dat we dit graag toelichten in een ietwat uitgebreid en soms onnodig uitgebreid artikel. Die vraag is namelijk heel terecht. Laten we beginnen bij het begin; je moet helemaal niks. Maar… wij zouden dit artikel niet schrijven als we je toch willen aanraden om het op een bepaalde manier te gaan proberen.

Het ontstaan van de Krekerij begon bij een TEDx talk van de entomofagie (insecten-eet) professor van Wageningen. Het verhaal was toegespitst op de voordelen van het eten van insecten en specifiek sprinkhanen, maar de gevriesdroogde sprinkhaan die onder de stoel vandaan getoverd werd zette niet aan tot het eten van sprinkhanen op een dagelijkse basis. Zonde, want in onze ogen hebben sprinkhanen drie grote voordelen: Smaak, gezondheid en duurzaamheid.

Smaak

Sprinkhanen, mits goed door de boer gekweekt, smaken gewoon goed. Het smaakprofiel is hartig en vergelijkbaar met garnaal of notige kip, afhankelijk welke chef je het vraagt. Wereldwijd eten mensen sprinkhanen, puur omdat ze het lekker vinden.

Gezond

Sprinkhanen zitten vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Het bevat daarnaast veel B12 en IJzer. Ze zijn daardoor erg voedingsrijk en passen perfect in een gezonde of een iets wat te sportieve levensstijl. Je kan er lekker van doorbeuken zeg maar.

Duurzaamheid

Je hebt maar weinig grondstoffen nodig om een kilo sprinkhaan te kweken. Met een groeiende wereldbevolking die steeds meer op zoek is naar hoogwaardige eiwitten, is sprinkhaan vlees als alternatief naast traditioneel vlees een goed idee.

Op een event een gevriesdroogde of gefrituurde sprinkhaan gegeten

Hoe zit het dan met die sprinkhaan die ik op die ene beurs of op dat andere event een keer gefrituurd of gevriesdroogd heb gegeten? 

Goed punt, Die zijn meestal niet zo smaakvol of smaken “een beetje naar nootjes”. In ieder geval totaal niet zoals een sprinkhaan in onze ogen hoort te smaken. Het is al helemaal lichtjaren verwijderd van een sprinkhaan die licht gerookt is met een klein beetje peper en zout. Dat is echt lekker, in de recente geschiedenis zelfs omschreven als een “beetje als bacon”. Dat is volgens ons hoe een sprinkhaan hoort te smaken.

Broodje Pulled Sprinkhaan
De wereld is niet gek, ze eten overal sprinkhanen!

Spinkhanen eten in het buitenland

Sprinkhanen worden wereldwijd al om diverse redenen gegeten.Wereldwijd worden sprinkhanen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika gegeten, maar met verschillende redenen. Je hoort vaak over avontuurlijke reizigers die naar een ver land in bijvoorbeeld Azië, Afrika of Zuid-Amerika zijn geweesten daar sprinkhaan hebben gegeten. Misschien heb je het zelf wel eens gedaan! Ondanks dat de sprinkhaan de gemene deler is, verschilt de culinaire traditie sterk in verschillende delen van de wereld.

Zuid-oost azië

Veel avontuurlijke reizigers hebben een ervaring met het eten van sprinkhanen op een markt in bijvoorbeeld Thailand, Vietnam of Cambodja.

Historisch gezien is er in Zuidoost-Azië wel een traditie van het eten en kweken van insecten. Die sprinkhanen of andere insecten die je daar hebt geproefd zijn echter vaak opgezet voor het vermaak van toeristen. Je kunt wel restaurants vinden waar insecten/sprinkhanen op een traditionele manier in gerechten wordt verwerkt, wat een heel andere ervaring oplevert.

Afrika

In Afrika worden levende sprinkhanen in het wild gevangen in het sprinkhaan seizoen. In Uganda is het bijvoorbeeld een echte delicatesse. Hier vind je daar een toffe video over.

De sprinkhanen worden levend verkocht, een teken dat deze sprinkhanen nog vers zijn. Vervolgens worden ze in de pan gebakken en als snack gegeten. Omdat sprinkhanen heel rijk zijn aan voedingsstoffen en alle essentiële aminozuren bevatten, wat afwezig kan zijn in conventioneel voedsel, wordt het gezien als een gezonde toevoeging aan het dieet.

Zuid - Amerika

Zuid-Amerika en specifiek Mexico, is het daadwerkelijke Mekka van het sprinkhanen eten.

Chapulines zoals ze daar genoemd worden, worden getoast en op smaak gebracht met knoflook, lime juice en zout voor een fantastische smaakcombinatie. Je kan ze daardoor overal in gebruiken, bijvoorbeeld in taco’s, door een gebakken ei of zo als snack. Voordat ze gebakken worden halen ze in Mexico overigens wel eerst de vleugels en poten eraf.

Gimmick

Vaak zie je op beurzen en evenementen sprinkhanen liggen waar men je dwingt om zelf de pootjes en vleugels er nog van af te halen. Dit is bedoeld als grap of gimmick, bedoeld om mensen te shockeren of te plagen. Sander vind dit niet leuk. Het is onnodig vies werk en maakt de eetlust niet groter. Er zijn nog andere redenen waarom het culinair gezien geen teken van topwerk is, maar laten we daar niet te diep op ingaan. Het enige moment waarop het acceptabel is om een hele volwassen sprinkhaan te ontdoen van pootjes is vlak voordat je het met een shot Mescal naar binnen werkt. Dan is het wederom een (onnodige maar leuke) gimmick.

De Gefrituurde sprinkhaan

Veel mensen hebben wel eens een gefrituurde Sprinkhaan gegeten in het buitenland. Het frituren of bakken van deze dieren is daar een veelgebruikte en vrij normale manier van sprinkhanen eten. Gefrituurd eten is in de regel erg lekker en gefrituurde sprinkhaan is geen uitzondering.. Wat je echter vaak in het buitenland ziet, is dat sprinkhanen vers worden gefrituurd of gebakken. De ervaring van mensen die op vakantie op deze manier sprinkhanen gegeten hebben is dan ook overwegend positief. In onze ervaring is echter het frituren van gevriesdroogde of gedroogde Sprinkhanen niet zo heel erg appetijtelijk. Mocht je professioneel geïnteresseerd zijn spreken we graag met je verder neem dan vooral contact op! 

sprinkhaan gehakt eten
Wereld?! Ik wil Sprinkhanen eten en kopen in Nederland!

Sprinkhanen kopen om te eten in nederland

Sprinkhanen in Nederland en Europa op de kaart zetten, daar werkt de Krekerij aan! Wij zijn enthousiast over deze dieren en als ze goed worden gekweekt dan zijn ze echt mega smaakvol. Het wordt een beetje vergeleken met notige garnalen of notige kip, echt fantastisch! Het is alleen een beetje onhandig en onwennig voor ons als Europeanen om die dieren heel naar binnen te werken.

De visie van de krekerij

Wij geloven dat in 2030 iedereen in Europa wekelijks sprinkhanen eet. Wat daarvoor belangrijk is, is dat er smakelijke en gemakkelijke te gebruiken sprinkhaanproducten zijn. Als je elke dag een hele kip uit de supermarkt zou moeten halen dan deed je dat ook niet meer. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de smaak van de sprinkhaan tot zijn recht komt. Als de dieren goed gekweekt zijn ontstaat er een nootachtig hartige smaak en bakken de producten net zo lekker bruin als traditioneel vlees. 

Ben je nu ook enthousiast en nieuwsgierig en wil je die gekke beesten gaan proeven? Wij hebben drie producten, gemaakt van sprinkhaan in ons assortiment. Verzamel ze allemaal en laat ons vooral weten wat je favoriet is!

sprinkhaan burger eten

Sprinkhaanburger

De hardvliegers

Sprinkhaan gehakbal eten

Sprinkhaan gehaktballen

traditioneel genieten

Pulled Sprinkhaan

een nieuwe klassieker

Sander Peltenburg spreker eten van insecten

Een nieuwe keten met sprinkhaan

Sander is één van de oprichters van de Krekerij. Hij gelooft dat we met sprinkhanen een echt duurzaam stuk vlees op de kaart kunnen zetten. Daarnaast kunnen we met sprinkhanen een alternatief businessmodel creëren voor de ondernemers die ons de afgelopen generaties hebben gevoed.

Om hier verder op in te spelen werken we samen met boeren, die de transitie tot sprinkhaan zijn aangegaan. Het project ‘de Hollandse Grasshopper, dat is een echte topper!’ is hiervan een voorbeeld. Bij JOY bugs in Nieuw Lekkerland komen, door die samenwerking, de smaakvolste sprinkhanen van Nederlandse bodem!

Een kleine disclaimer: soms sijpelt Sanders mening een beetje door de tekst heen. Stuur vooral een mailtje als je het er wel of niet mee eens bent.

 

handtekening sander spreker insecten eten

Sander Peltenburg

Founder