RSPO palmolie

RSPO Palmolie – Een duurzaam alternatief

Wij hebben oog voor duurzaamheid. Daar werken wij hard aan met onze producten en verpakkingen. Toch kan het zijn, als je de ingrediënten lijst tevoorschijn tovert en ‘RSPO’ palmvet leest, dat je je afvraagt over de duurzaamheid van onze producten. Daar hebben we onlangs een vraag over gekregen van een betrokken kreketier. In deze blog willen wij daar verder op ingaan. Door Sander Bouchier.

Ik heb gehoord van palmolie, maar wat is palmvet?

Wist je dat palmvet in feite hetzelfde is als palmolie? Het bevat meer verzadigde vetzuren waardoor het iets vaster is in structuur. De herkomst en processen zijn identiek aan elkaar.

En wat is nou palmolie?

Palmolie wordt verkregen van palmvruchten die groeien aan de oliepalm. Palmolie is dus een plantaardige olie zoals zonnebloemolie, raapzaadolie en olijfolie. Verreweg de meeste palmolie komt uit Azië, waar de palmvruchten goed groeien in het juiste klimaat. 

Nadat de vruchten rijp voor proces zijn, worden deze geoogst. Vervolgens worden de vruchten gestoomd en geperst om de palmolie uit de vrucht te bevrijden. Uit de pers stroomt een mix van water en olie. Deze twee vloeistoffen mengen niet met elkaar, waardoor natuurlijke scheiding de twee uit elkaar drijven en de olie opgevangen kan worden. De olie gaat dan door een zuiveringsproces met resultaat een palmolie gereed voor humane consumptie.

We hebben nu de palmolie. Maar wat nou met die geperste vruchten? Deze worden doorgaans gebruikt als brandstof om de stoom te creëren die gebruikt wordt voorafgaand aan het persen. Het kan ook gebruikt worden om compost van te maken. Door micro-organisme worden de vruchten afgebroken en omgezet tot een voedingsrijke massa. Deze compost wordt dan weer gebruikt in de palmolie plantages. 

Negatieve aspecten van palmolie

Palmolie wordt in veel producten gebruikt, dus de vraag naar dit product is groot. Om aan deze vraag te kunnen leveren zijn grote palmolie plantages nodig. Als gevolg, is ontbossing nodig om ruimte te creëren voor deze plantages. Dit heeft een negatief effect op klimaatverandering. Het komt ook voor dat lokale gemeenschappen en bewoners van hun land worden gezet, zogenoemde ‘landgrabbing’ om zo de nodige ruimte te creëren voor deze productie. 

De grote palmplantages brengen zo dus veel negativiteit met zich mee, maar daar komt verandering in, aldus de Roundtable on Sustainable Palm Oil.

RSPO – Duurzame palmolie

De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), ofwel de ronde tafel voor duurzame palmolie, is een non-profit organisatie die belanghebbenden in de palmolie keten bij elkaar brengt en werkt voor het behoud van milieu en sociale ontwikkelingen. Zo werken zij aan een wereldwijde globale standaard om duurzame palmolie op kaart te zetten. Hun visie: RSPO zal de markten transformeren zodat duurzame palmolie de norm wordt.

De RSPO bevordert praktijken voor palmolieproductie, die helpen bij het verminderen van ontbossing, behoudt van diversiteit in natuur, het respecteren van levensonderhoud van gemeenschappen en landeigenaren, en zorg maakt voor een fatsoenlijk loon. Maar hoe werken zij hier dan aan?

De ronde tafel heeft 7 principes die helpen bij het definiëren van duurzame palmolieproductie. Deze principes focussen zich op welvaart, mensen en planeet. 

  1. Gedraag je ethisch en transparant.
  2. Werk legaal en respecteer rechten.
  3. Optimaliseer productiviteit, efficiëntie, positieve impacten en veerkracht.
  4. Respecteer de gemeenschappen en mensenrechten en biedt voordelen.
  5. Ondersteun inclusie van kleine boeren.
  6. Respecteer rechten en voorwaarden van werknemers.
  7. Bescherm, behoud en verbeter ecosystemen en het milieu.

Naast deze 7 principes, heeft de RSPO ook zijn eigen certificering. Deze certificering geeft een zekerheid aan dat de palmolie, in zijn pure vorm of in een product, duurzaam is verkregen met in de kern de 7 principes. Samen met het certificeringssysteem werkt de RSPO aan een duurzame palmolie als norm in de markt. De Krekerij gebruikt palmvet met dit keurmerk.

Waarom gebruikt De Krekerij geen andere olie in zijn producten?

Kokosolie wordt vaak gezien als een duurzamer alternatief van palmolie. Waarom gebruiken wij dan geen kokosolie? Kokosolie komt uit hetzelfde tropische gebied als palmolie, echter produceert deze palm minder olie dan een oliepalm. Er zou dus meer ruimte nodig zijn om dezelfde hoeveelheid kokosolie te produceren.

Het overstappen met z’n alle naar een andere plantaardige olie lijkt een praktische oplossing, maar het zou hetzelfde probleem creëren die we nu zien in de conventionele palmolie industrie. De vraag naar andere plantaardige oliën zal oplopen, waardoor meer land nodig is om deze vraag aan te leveren.

Maar waarom gebruikt De Krekerij dan geen andere plantaardige olie? Daar zijn een aantal redenen voor. Palmolie heeft erg goede eigenschappen als het aankomt op koken en bakken. Palmolie behoudt zijn eigenschappen bij hoge temperaturen en heeft een neutrale geur en smaak. Dat is erg fijn voor onze recepten! Door de gebalanceerde vetzuursamenstelling kan de palmolie producten een relatief vaste structuur geven zoals luchtig of juist stevig. 

Juist door deze gunstige eigenschappen is palmolie lastig te vervangen door een vergelijkbaar product als smaak en textuur hetzelfde moet blijven. Daarom gebruiken wij palmvet in onze producten, maar natuurlijk wel RSPO gecertificeerd! Zo werken wij, ook via deze weg, aan een extra stukje duurzaamheid. 

Duurzaam met De Krekerij

Wil je nou zelf ook een stap in de goede richting zetten voor duurzaamheid of ben je benieuwd naar onze duurzame, krekelgoede producten zoals de Hopper Burger of Buffalo Shoarma? Hop naar de de dichtstbijzijnde winkel bij jouw in de buurt! 

1 reactie op “RSPO Palmolie – Een duurzaam alternatief”

  1. Wat een duidelijke uitleg, begrijp de keuze voor palmolie nu beter. Goed dat jullie hier ook probeten zo duurzaam mogelijk te zijn. Dan moet ik toch maar eens een product op tafel zetten….en opeten natuurlijk😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *