Onze missie

Wij geloven in een mooie wereld met een future proof voedselsysteem, waar lekker eten en gezondheid voor iedereen samenkomt

Het begin

Tijdens een TED-talk, waarin alle voordelen van insecten als eten uit de doeken werden gedaan, raakte Sander compleet overtuigd. Eetbare insecten gebruiken weinig grondstoffen, hebben geen antibiotica nodig om gekweekt te worden, stoten nauwelijks broeikasgassen uit en zijn hoog in eiwitten en nutriënten. Een fenomenale bron voor een nieuw voedselsysteem! De wereld was gered. Tot hij een gevriesdroogd exemplaar in zijn mond stak, waar zijn brein bar weinig gelukshormonen van produceerde. De voordelen bleven echter wel in zijn hoofd hangen en daarom deelde hij dit een paar dagen later met George, een goeie vriend en fervent krachtsporter, onder het genot van een goed biertje. George was verrast over de hoge voedingswaarde van eetbare insecten. Duurzaam, voedzaam en efficiënt te kweken. Wat als wij er nou wat lekkers en toegankelijks van maken, een echt vleesproduct van krekels en sprinkhanen wat iedereen wel wil eten? De handen sloegen ineen, de eerste test vraag was geformuleerd en dit moment markeerde het begin van hun krekelrijke avontuur. 

Al snel bleek een burger op basis van krekels aan te slaan. Het verwerken van de dieren in producten die mensen al kennen, verlaagt de drempel om het te proberen. Met steeds meer mensen die de Krekelburger hebben geproefd, groeit het enthousiasme en daarmee de krevolutie!

De missie van de Kreketiers

Met een sterk jong team en een heldere visie staan we paraat de perceptie op het eten van krekels en sprinkhanen in Nederland met een goede dosis joie de vivre om te gooien. We ontwikkelen nieuwe producten die binnen onze eetcultuur passen, future proof en voedingsrijk. Missie? In 2030 eet elke Nederlander wekelijks vlees gemaakt van krekels en sprinkhanen!

Nieuwsgierig naar alle Kreketiers? Klik hier en neem een kijkje in ons team!

Future proof

Wereldwijd is er een zoektocht naar hoogwaardige en duurzame eiwitbronnen, die zonder ons milieu te belasten een groeiende bevolking kunnen voeden. Eetbare insecten, zoals krekels en sprinkhanen bieden hiervoor een perfecte oplossing. Bij het kweken van deze dieren wordt maar heel weinig water, land en voer gebruikt. Hierdoor heeft het een lage impact op het milieu. Ook zitten ze van nature bomvol met vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en vitamine B12. Alles wat we nodig hebben dus!

De krekelketen: circulair en lokaal

De dieren die De Krekerij inzet, hebben van nature een hele lage impact, maar de potentie is nog groter. We kunnen ze namelijk voeden met reststromen afkomstig van de plantaardige productie, wat nu wordt vernietigd! Neem broccoli. De bloem eten wij, terwijl de plant en het blad, als bijproduct van de teelt nu wordt weggegooid. Dit blad zit bomvol vitaminen en mineralen, wat wij niet eten. Krekels en sprinkhanen daarentegen eten dit graag en gaan er lekker op. Zo zijn er nog tal van groene reststromen die de ecologische impact van krekels en sprinkhanen nog lager kan maken, lager zelfs dan plantaardige vleesvervangers. Daarbij heeft het voer dat ze eten een groot effect op de smaak! Om hier verder op in te spelen werken we samen met lokale boeren, die de transitie tot sprinkhaan -en krekelboer zijn aangegaan in Nederland. Het project ‘de Hollandse Grasshopper, da’s een echte topper’ is hiervan een voorbeeld en bij de kwekers in Nieuw Lekkerland komen de smaakvolste sprinkhanen van Nederlandse bodem! 

good food = good mood

Van alle eetbare insecten zijn krekels en sprinkhanen onze lievelings insecten, vanwege de unieke nootachtige en hartige smaak, wat de smaakpapillen aangenaam prikkelt. De producten bouwen we dan ook om die smaak heen, om de karaktervolle umami erin te houden. Doordat we krekels en sprinkhanen op een speciale manier verwerken, ontstaan er producten die lekker en toegankelijk zijn, waarmee we de perceptie op het eten van insecten omgooien van onbekend, ontoegankelijk, droog mini diertje, naar bekende vorm; lekker mals, interessante unieke smaak! Win-win-win: voor jou, je eetpatroon en de wereld!

De producten op basis van krekels en sprinkhanen die uit onze productie faciliteit rollen, karakteriseren zich met drie kernwaarden: unieke umami smaak, voedingsrijk en duurzaam. Met deze producten veroveren we de harten van chefs door heel NL. Klik hier om te zien waar we op de kaart staan! De notige hartigheid van krekels en sprinkhanen verwerkt tot vleesproducten vormt een smakelijk element die met nieuwsgierigheid wordt ontvangen, een goede bodem legt voor levensgenieters, sporters en borrelaars en een spraakmakende ervaring vormt.

Lekker voor jezelf én lekker voor de wereld

Uitdagend lekker

©2018 Grab ’em bij de cricket

Neem contact op

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!