Onze missie

Wij geloven in een wereld met een future proof voedselsysteem, waar lekker eten en gezondheid voor iedereen samenkomt.

We hebben een doel

Het begin

Tijdens een TED-talk, waarin alle voordelen van insecten als eten uit de doeken werden gedaan, raakte Sander compleet overtuigd. Eetbare insecten gebruiken weinig grondstoffen, hebben geen antibiotica nodig om gekweekt te worden, stoten nauwelijks broeikasgassen uit en zijn hoog in eiwitten en nutriënten. Een fenomenale bron voor een nieuw voedselsysteem! De wereld was gered. Tot hij een gevriesdroogd exemplaar in zijn mond stak, waar zijn brein bar weinig gelukshormonen van produceerde. De voordelen bleven echter wel in zijn hoofd hangen en daarom deelde hij dit een paar dagen later met George, een goeie vriend en fervent krachtsporter, onder het genot van een goed biertje. George was verrast over de hoge voedingswaarde van eetbare insecten. Duurzaam, voedzaam en efficiënt te kweken. Wat als wij er nou wat lekkers en toegankelijks van maken, een echt vleesproduct van krekels en sprinkhanen wat iedereen wel wil eten? De handen sloegen ineen, de eerste test vraag was geformuleerd en dit moment markeerde het begin van hun krekelrijke avontuur. Al snel bleek een burger op basis van krekels aan te slaan. Het verwerken van de dieren in producten die mensen al kennen, verlaagt de drempel om het te proberen. Met steeds meer mensen die de Krekelburger hebben geproefd, groeit het enthousiasme en daarmee de krevolutie!
Impact Investor Diner 2020-9 (1)

De missie

Met een sterk jong team en een heldere visie staan we paraat de perceptie op het eten van krekels en sprinkhanen in Nederland met een goede dosis joie de vivre om te gooien. 

We ontwikkelen nieuwe producten die binnen onze eetcultuur passen, future proof en voedingsrijk zijn. Missie? In 2030 eet elke Nederlander wekelijks vlees gemaakt van krekels en sprinkhanen!

Future proof

Wereldwijd is er een zoektocht naar hoogwaardige en duurzame eiwitbronnen, die zonder ons milieu te belasten een groeiende bevolking kunnen voeden. Eetbare insecten, zoals krekels en sprinkhanen bieden hiervoor een perfecte oplossing.

Bij het kweken van deze dieren wordt maar heel weinig water, land en voer gebruikt. Hierdoor heeft het een lage impact op het milieu. Ook zitten ze van nature bomvol met vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en vitamine B12. Alles wat we nodig hebben dus!

Een nieuwe keten

De dieren die De Krekerij inzet, hebben van nature een hele lage impact, maar de potentie is nog groter. We kunnen ze namelijk voeden met reststromen afkomstig van de plantaardige productie, wat nu wordt vernietigd! Neem broccoli. De bloem eten wij, terwijl de plant en het blad, als bijproduct van de teelt nu wordt weggegooid. Dit blad zit bomvol vitaminen en mineralen, wat wij niet eten. Krekels en sprinkhanen daarentegen eten dit graag en gaan er lekker op. Zo zijn er nog tal van groene reststromen die de ecologische impact van krekels en sprinkhanen nog lager kan maken, lager zelfs dan plantaardige vleesvervangers. Daarbij heeft het voer dat ze eten een groot effect op de smaak! Om hier verder op in te spelen werken we samen met boeren, die de transitie tot sprinkhaan -en krekelboer zijn aangegaan. Het project ‘de Hollandse Grasshopper, dat is een echte topper!’ is hiervan een voorbeeld. Bij JOY bugs in Nieuw Lekkerland komen zo door die samenwerking de smaakvolste sprinkhanen van Nederlandse bodem!

George Brandenburg

Founder

Het team

George Brandenburg

"We moeten stoppen met afval creëren"

Pieter Bos

Ik Spring graag door het Bos

Hester Suttorp

Met mij heb je interactie