insecten kweken joybugs

3 Dingen die je echt moet weten over het kweken van insecten

Onze producten zijn op basis van insecten. Maar hoe worden onze insecten nou gekweekt? Hoe duurzaam is dit? En hoe worden de beestjes geprepareerd voor verwerking? Ervaren zij pijn? Deze vragen zullen worden beantwoord in deze blog!

1. Duurzame kweek van nimfen
Onze sprinkhanen komen van Nederlandse bodem. Onze vrienden van de krekel- en sprinkhaankwekerij voeren de dieren met gras, graanzemelen en groente-reststromen. Zo zorgen we samen ervoor dat de dieren voldoende nutriënten en vocht binnen krijgen en helpen bij het verminderen van voedselverspilling. Zo werken wij ook aan Sustainable Development Goal 12! SDG12 gaat in op het duurzaam consumeren en produceren van voedsel. Het verminderen van voedselverspilling speelt hier op in.

De sprinkhanen zijn van nature ‘kudde’ dieren, zij voelen zich dus prettig als zij met meer zijn. Bij de kwekers worden ze in groepen in bakken verdeeld. Zo kan de kweker beter het voer verdelen. Omdat de dieren koudbloedig zijn, zijn deze bakken voorzien van een warmtelamp. Uit onderzoek is gebleken dat de efficiëntste temperatuur rond de 27°C ligt. Zij voelen zich hier prettig bij en het bevorderd de groei. Ook met een oog naar energieverbruik, is dit voordelig. Een hogere temperatuur zou meer energie kosten. Dit zou financieel meer kosten, wat vaak terug is te zien in de prijs die de consument betaald.

De diertjes groeien gemiddeld zo’n 35 tot 40 dagen voor zij voldoende gegroeid. Zij zijn dan een ‘nimf’. Waarom wij ze niet verder door laten groeien? Ook hier zit een duurzaamheidsreden achter. Nadat de stadia nimf is bereikt, groeien die dieren nauwelijks meer in grootte, maar zetten energie uit het voer om in het groeien van een hard exoskelet en vleugels. Dit brengt geen extra voedingsstoffen voor de humane consumptie en zou dus eigenlijk alleen maar meer voer en energie kosten. Niet duurzaam.

2. The last mile
De meeste dieren die benut worden in de voedselindustrie gaan eerst naar de slacht. Veehouders brengen hun dieren hier om deze te slachten voor export en verdere verwerking. Zo krijgen de verwerkers precies de delen die zij willen hebben van het dier.

Echter, als wij een bak krekels zouden brengen naar het slachthuis, zullen ze ons daar raar aankijken. Bovendien hebben wij een hele andere aanpak voor het ‘slachten’ van deze diertjes. Nee, wij gebruiken geen kleine guillotines of galgjes voor onze diertjes. We werken op een zo humaan mogelijke manier, waarbij de insecten geen pijn of stress ervaren. Wij volgen het advies van vooraanstaande onderzoekers in dit veld. De afdeling Entomologie van Wageningen University & Research beveelt aan dat insecten de algemene principes van dierenwelzijn volgen. Hier staan ze op een rijtje.

  1. De dood treedt op zonder pijn te veroorzaken.
  2. De tijd die nodig is om bewusteloosheid te veroorzaken is zo kort mogelijk.
  3. De tijd die nodig is om te sterven is zo kort mogelijk. 
  4. De methode is betrouwbaar en onomkeerbaar. 
  5. Er is minimale psychologische stress op het dier. 
  6. De methode is veilig voor het personeel dat de procedure uitvoert. 
  7. De methode is in lijn met de eisen van de cultuur. 
  8. De methode is economisch aanvaardbaar. 
  9. De methode is eenvoudig met weinig ruimte voor fouten

Wij maken gebruik van een natuurlijk proces van deze koudbloedige dieren. Als het koud wordt, gaan insecten in een ‘ruststand’ ofwel de winterslaap. In deze fase bewegen ze nauwelijks en eten niks, zo besparen ze voldoende energie om de koude tijd te doorstaan. Tijdens de winterslaap zijn ze bewusteloos en leven zij op hun opgebouwde vetreserves.

De temperatuur wordt verlaagd door de warmtelampen uit te zetten om zo de dieren in hun natuurlijke winterslaap te brengen. Als zij eenmaal in winterslaap zijn, worden ze onbewust ingevroren. Deze stap is cruciaal om zo ethisch mogelijk de insecten te doden.

Als de insecten niet meer leven, zijn zij klaar voor transport. Wij kiezen ervoor om het invriezen voor het transport te doen, om zo onnodige stress voor de insecten te vermijden. Na het invriezen worden ze ingepakt en geladen, klaar voor verwerking tot één van onze lekkere producten.

3. Pijn geeft venijn
Kunnen de dieren pijn ervaren? Dat is niet zo gemakkelijk te beantwoorden met een ja of nee. Wat wel kan worden gezegd is dat pijnperceptie verband houdt met de complexiteit van de hersenen. Dit wordt bepaald door het aantal aanwezige neuronen, maar alleen focussen op het aantal neuronen geeft niet het totaalplaatje. Als gevolg hiervan zijn wetenschappers het erover eens dat insecten een biologische reactie hebben op een slechte behandeling. Arnold van Huis (2019) publiceerde onlangs een artikel waarin hij adviseerde dat we ze als voelende wezens moeten behandelen.
Wil je zelf dit artikel lezen? Klik dan hier

Insecten beschikken geen centraal zenuwstelsel die pijnprikkels door kan geven aan de hersenen. Zij hebben dus geen pijnperceptie. Toch is het voor ons belangrijk de dieren met het respect te behandelen die zij verdienen.

De Krekerij producten zijn misschien niet voor iedereen, maar zeker voor de personen die een duurzame eiwitbron zoeken. In zo’n nieuwe industrie als insecten producten is nog veel informatie niet duidelijk. Wij bij De Krekerij, maar ook vele onderzoekers, werken continue aan het verbeteren van de insecten industrie en daarmee aan duurzaamheid. Samen met onze kwekers, klanten én onderzoekers dragen we graag een steentje bij aan de verduurzaming van de voedselindustrie.

Help jij ook een handje mee? Klik hier om een winkel bij jouw in de buurt te vinden waar je onze producten kunt kopen.

 

Over de auteur:

Sander Bouchier is een student aan de HAS Hogeschool waar hij International Food & Agribusiness studeert. Hij heeft een passie voor het werken aan een duurzamere voedselindustrie die toekomst-bestendig is. Bij De Krekerij houdt hij zich bezig met de ‘Environmental Tracker’, een onderzoek dat zich richt op de duurzaamheid van de Hopper Burger. Voor meer nieuws en weetjes, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of houd de socials in de gaten! #dekrekerij

Foto: JOYBugs (2022)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *