Insectenburgers eten – dit wilde je altijd al weten

Het eten van insecten is voor de meeste mensen nog erg spannend. Toch is het wel een ideale manier om verantwoord en duurzaam te eten. Er zitten zelfs allerlei gezondheidsvoordelen aan vast. Voedingsstoffen van eetbare insecten zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen die je in vlees kunt vinden. Miljarden mensen overal ter wereld hebben dit al ontdekt!

Maar wat is de lekkerste manier om insecten te eten? Het antwoordt bestaat al: een insectenburger! De meeste insectenburgers zijn niet gemaakt van 100%  insecten, maar zijn in combinatie met een plantaardige toevoeging, zoals veldboon. Hierdoor wordt het eten van een insectenburger lekkerder en krijgt het een malse structuur. Hoe en waar zijn deze burgers te vinden? Lees gerust verder en ontdek de opmars van de insectenproducten. Op het eind vind je ook een heerlijk recept met als hoofdrolspeler een insectenburger! 

Overal ter wereld populair, alleen nog niet in Nederland
Wereldwijd eten zo’n 2 miljard mensen in 100 verschillende landen al insecten. Meestal worden insecten gegeten wanneer ze (bijna) volwassen zijn, maar er zijn ook genoeg larven eetbaar. Hoewel er naar schatting ongeveer 2.000 verschillende insecten worden gegeten, worden er in Nederland voornamelijk sprinkhanen, krekels en meelwormen gegeten. Het eten van insecten is helaas in Nederland nog niet erg populair. Slecht 2,6 procent gaf aan in 2019 geregeld insecten te hebben gegeten. Onderzoek toont aan dat vooral gevoelens en emoties het eten hiervan afwijzen. Verwerkte insecten – dus zoals een insectenburger – is wel een stap die mensen makkelijker zetten. De insectenburger is ook verkrijgbaar in Nederland, maar wordt momenteel vooral gegeten op festivals en is verkrijgbaar in enkele restaurants. In de supermarkten kom je ze helaas niet snel tegen. Alhoewel ze er een paar jaar geleden wel waren. 

Rise and fall van de insectenburger bij de Jumbo
Jumbo begon ruim vijf jaar geleden met de verkoop van eetbare insecten. Het assortiment was uitgebreid. Zo had je naast een insectenburger, ook schnitzels en nuggets op basis van eetbare insecten. De insectenproducten waren ongeveer een jaar lang te vinden in de schappen van Jumbo. Veel consumenten reageerde erg enthousiast op de innoverende insectenproducten. Maar nadat de vraag terugliep, besloot Jumbo alles uit het assortiment te halen. Dit werd helaas het eind van de insectenburger van Jumbo. 

Meelwormen bij Albert Heijn 
Albert Heijn is de grootste supermarktketen in Nederland met bijna 1.000 winkels. Albert Heijn verkocht enige tijd ook producten van insecten. Het ging om het merk Goodlife, met een focus op meelwormen. Zo verkochten ze een pot met buffalowormen, maar ook buffalowormenmeel in ontbijtgranen, ontbijtpap en twee verschillende repen. Maar nog geen insectenburgers. In november 2019 besloot Albert Heijn de producten van Goodlife niet meer te verkopen omdat er te weinig vraag naar deze producten was.

Insectenburgers bij Gorillas, de 10 minuten boodschappen bezorgdienst
Als je in de grote stad woont dan heb je geluk. Op dit moment is er namelijk wel een supermarktketen die sinds kort insectenburgers verkoopt en bezorgd: Gorillas. Gorillas en De Krekerij zijn sinds kort een samenwerking aangegaan. Zo kun je in de app van Gorillas De Krekerij Hopper Burgers vinden. Dit is een burger gemaakt van krekels! Gorillas is een app waarop jij je boodschappen kunt laten bezorgen binnen 10 minuten na je bestelling. Lees hier meer informatie over Gorillas.

Screenshop Gorillas

Liever een sprinkhaan dan een worm
Sprinkhanen en krekels worden over het algemeen sneller geaccepteerd voor consumptie dan bijvoorbeeld wormen. Wat dacht je van een echte insectenburger op basis van krekel of sprinkhaan? De smaak van deze insecten wordt vergeleken met een notige garnaal. En dan hebben we nog niet verteld welke gezondheidsvoordelen een sprinkhaan kan hebben. Zo bevatten ze behoorlijk veel eiwitten en bevatten deze kleine beestjes veel vitamines & mineralen. Eigenlijk is een insectenburger (of een ander insecten product) een ideale vleesvervanger. In de volgende alinea vertellen we je er meer over.

Gezond en milieuvriendelijk
Met het eten van een insectenburger pak je gelijk allerlei gezondheidsvoordelen mee. Laten we een krekelburger als voorbeeld nemen. De krekel zit namelijk vol met vitamines & mineralen, zoals ijzer, calcium en vitamine B12. Dit zijn ook voornamelijk de vitamines & mineralen die te vinden zijn in vlees. Het eten van een insectenburger is dus de ideale manier om een of meerdere dagen geen vlees te eten.

Verder is het bekend dat het kweken van insecten erg duurzaam is. Zo is alleen al de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of een rund. Het eten van insecten is dus een zeer interessante oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk.

Insectenburger kopen bij De Krekerij
Tot onze grote teleurstelling verkopen de grote supermarkten in Nederland geen insectenburger meer.  Het blijft voor het grote publiek dus nog erg onbekend. Jammer, want het eten van insecten blijft toch een goede manier om een steentje bij te dragen aan het  verbeteren van ons milieu. 

De Krekerij maakt verschillende producten van krekels en sprinkhanen. Zo wordt er op de website onder andere een krekel- en sprinkhaanburger aangeboden, een echte insectenburger dus. Op dit moment kun je twee verschillende insectenburgers kopen namelijk: de Sprinkhaanburger en de Hopper Burger

De Hopper Burger van De Krekerij is ook terug te vinden in een aantal restaurants door heel Nederland. 

Recept: Krekelburger in Aziatische Sferen 
(voor 4 personen): 

 1. Ingrediënten:
 • 4 Hopper Burgers
 • 4 Hamburger buns
 • 4 el Humus 
 • 100 gram Taugé
 • 1 teentje knoflook
 • 1 duimgroot stukje gember
 • 1 lente uit in smalle ringetjes
 • 200 gram paksoi in reepjes
 • 4 el sesamzaadjes
 • 2 el kokosvet
 • 1 el olie
 • Sojasaus
 1. Snijd de Hopper Burger in smalle reepjes. Verhit vervolgens het kokosvet in een ruime pan en bak de burgerreepjes tot ze bruin en krokant zijn. Verhit ondertussen olie in een aparte pan en pers de knoflook en gember erin uit. 
 2. Roerbak de taugé in de pan met knoflook en gember voor 1 à 2 minuten tot deze glazig worden en voeg vervolgens een scheutje sojasaus toe. 
 3. Rooster de sesamzaadjes in een pan en snijd de burgers buns open en besmeer deze op beide zijdes met humus 
 4. Beleg de onderkant van de buns van onder naar boven met de taugé mix, De hopper burgerreepjes, paksoi, lente ui, sesamzaadjes en de bovenkant van de bun en voilá en echte insectenburger! 

 

Krekelburger in Aziatische Sferen

Voor meer recepten, kijk op https://krekerij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *