klokhuis opnames bij De Krekerij

Insecten eten – Het Klokhuis

Insecten eten

Het Klokhuis is op onderzoek uitgegaan hoe we in Nederland insecten kunnen eten. Het eten van insecten is namelijk erg gezond, ze hebben een erg lekkere hartige nootachtige smaak én zijn heel duurzaam te kweken. Lekker dus voor jezelf en voor de wereld om je heen!

Maar nu ben je natuurlijk nieuwsgierig en wil je wat meer weten. Wij hebben daarom speciaal voor jou hierover geschreven. 

insecten eten wereldwijd

Misschien heb je wel eens gehoord dat mensen insecten eten in het buitenland. Daar is het vrij normaal en wordt het als erg lekker gezien. Er is een hele leuke documentaire gemaakt door chefs van één van de beste restaurants ter wereld NOMA. Wij vinden die heel erg interessant en het geeft een inkijk in wat voor insecten wereldwijd worden gegeten. De hele documentaire is te vinden op de site van de NPO1. 

Maar Pascal is in Nederland gaan kijken hoe we hier insecten kunnen eten dus laten we je daar meer over vertellen.

Entomologie in wageningen

In Wageningen zijn ze al lang bezig met de ontwikkeling van het eten van insecten. Pascal is met Het Klokhuis op zoek bij de Universiteit van Wageningen. Daar hebben ze het laboratorium voor ‘entomologie‘ wat het laboratorium voor insecten onderzoek betekend. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe insecten kunnen worden gekweekt en kunnen worden gebruikt als alternatief voor vlees.

Professor Arnold van het huis

Arnold van het Huis is als één van de eerste in Nederland begonnen met onderzoek naar het eten van insecten. Hij kwam erachter dat wereldwijd mensen insecten eten en ze heel erg lekker kunnen klaarmaken. In wel 80% van alle landen worden deze dieren gegeten maar nog niet erg veel  in Nederland. 

Ook bleek dat mensen die traditioneel insecten eten in andere landen dit vaak niet aan Westerse mensen vertellen omdat ze niet ons willen laten schrikken. Heel jammer want zo leren wij nooit al die lekker manieren van het klaarmaken van deze dieren kennen!

De eerste inspiratie voor het begin van De Krekerij kwam door een presentatie van Arnold. Hij vertelde over alle klimaatvoordelen van het kweken van insecten. Je hebt namelijk heel weinig water, ruimte en voer nodig om deze diertjes te kweken. Als je het hele verhaal van Arnold met alle technische onderdelen over het eten van insecten wilt bekijken kan je hier een video van hem zien.

Arnold heeft zelfs een kookboek gemaakt over hoe je hele insecten kan klaarmaken.

doctor ingenieur Catriona Lakemond

Waar Arnold zich heeft verdiept in hoe mensen wereldwijd insecten eten en in het kookboek gerechten laat zien hoe je die heel kan klaarmaken, is Cartiona Lakemond (Universiteit van Wageningen) een expert in het maken van producten met verwerkte insecten.

Misschien vind je het wel gek om een heel insect in je mond te stoppen. Dat is heel jammer want ze zijn wel heel gezond en kunnen erg smaakvol zijn. Catriona kijkt naar hoe je de insecten kan verwerken in voedsel. Zo hoef je je niet zorgen te maken over de vleugels en pootjes maar kan je wel genieten van de voordelen. Wij hebben ook met een aantal projecten samengewerkt met Catriona hoe je nou de allerlekkerst mogelijke producten kan maken van bijvoorbeeld sprinkhanen die je gewoon thuis kunt eten.

Insecten kweken

Bij Peter Stam stonden eerst de koeien in de wei maar worden nu sprinkhanen gekweekt. Sprinkhanen heten in het Engels ook wel ‘Grasshopper’; wat gras springer betekend. Sprinkhanen zijn namelijk dol op gras en bladeren. Ze zijn dus ook perfect om te gebruiken als alternatief voor koeien. Het gras wordt dan niet gegeten door de koeien maar door de sprinkhanen! Bij De Krekerij werken we samen met Peter van JOYbugs om de sprinkhanen zelf zo lekker mogelijk te laten smaken.

In samenwerking met JOYbugs proberen we een nieuw Hollandse voedselketen op te zetten. Van begin tot eind (van Gras tot Bord) geloven we dat met op smaak gekweekte sprinkhanen echt een winnaar is en daarom heen hebben we een groot project opgezet. We noemen de Hollandse Grashopper daarom een echte topper!

Insecten als alternatief voor vlees

Wij zijn heel trots dat Pascal van Het Klokhuis ook bij ons langs is gekomen. De uitzending kun je op de site van Het Klokhuis bekijken. Bij De Krekerij werken we al een aantal jaar met verschillende experts zoals Catriona, Peter en vele anderen om zo lekker mogelijk vlees te maken van insecten. Zo maken we shoarma, gehaktballen, burgers en een pulled sprinkhaan! 

Ons doel is om voor 2030 insecten een onderdeel van ons normale eten te laten worden. Wij maken vlees van de insecten zodat jij één keer per week je traditionele stukje vlees kan vervangen voor een stukje insectenvlees. Zo heb je gemakkelijk alle voordelen van insecten op je bord! Insecten eten is namelijk naast duurzaam ook heel gezond en daar hebben we een hele blog over geschreven!

Kan je nou niet wachten op vlees van insecten een keer te proberen? Kijk dan of er een winkel bij jouw in de buurt is of bestel het speciale Klokhuis pakket op onze website! Voor dat pakket hebben we voor de eerste bestellers een speciale actie met gratis verzending, met de code: klokhuis – dus wees er snel bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *