duurzaam

Hoe duurzaam is een krekel burger?

Wereldwijd is er een zoektocht naar hoogwaardige en duurzame eiwitbronnen die een groeiende bevolking kunnen voeden, zonder het milieu verder te belasten. Het is bekend dat de veehouderij slecht is voor het milieu. Alleen al vleesconsumptie is verantwoordelijk voor 40 procent van de broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. 

Maar wist je dat er een duurzame alternatief bestaat dat voor veel minder uitstoot zorgt, minder waterverbruik en minder land nodig heeft dan elke vee dier? Het antwoord: krekels. Krekels zijn super duurzaam en hebben maar weinig nodig. Ben je benieuwd naar de cijfers en de vergelijkingen? Lees verder over hoe duurzaam een krekelburger is! 

Krekelvlees vs rundvlees
Om de cijfers zo accuraat mogelijk te maken gaan we alleen uit van het dierlijke vlees wat in de producten zit. Dus zonder de andere ingrediënten, zoals veldboon of kruiden. In de Hopper Burger is 24 gram krekelvlees te vinden. 

Voor de vergelijking gaan we alleen rundvlees gebruiken. In een gemiddelde rundvleesburger uit de supermarkt zit 90 gram rundvlees in. Nu willen we natuurlijk niet vals spelen door 90 gram te gaan vergelijken met 24 gram, dus gaan we de rundvleesburger voor het gemak ook terugrekenen naar 24 gram. 

Hieronder is een tabel te vinden met de vergelijking, de cijfers zullen nog verder worden toegelicht.

Hopper Burger vs rundvlees burger

Land (m2)

Water (L) 

Co2 (g/kg)

1 Hopper Burger (24g krekel)

0,0038 

0,072 

0,0004

24g rundvlees burger

1,6

370

0,58

Hoeveel keer scheelt het (x=rund:krekel)

426

5.173

1.567

In werkelijkheid is de vergelijking niet zo makkelijk. Dit komt doordat elke boerderij anders te werk gaat met ieder ander apparatuur en methodes. Dit geldt zowel voor rundvlees als voor krekel. Verder is het natuurlijk niet mogelijk om 1 kilogram rundvlees te kweken of 24 gram krekel. Elke boerderij heeft natuurlijk tientallen koeien of duizenden krekels. Voor de vergelijking hebben we gebruik gemaakt van bestaande wetenschappelijke literatuur.

Een voetbalveld minder
In 2017 is er onderzoek gedaan bij een krekel boerderij in Thailand. Hier kwam uit dat je voor 1 kilogram krekel vlees 0,16 m2 land nodig hebt. Ter vergelijking, voor een kilogram rundvlees heb je iets meer dan 6.000 m2 nodig. Dat is bijna zo groot als een voetbalveld. Uiteraard is dit voor een kilo, dus ook hierbij hebben we teruggerekend naar 24 gram krekel vlees. Voor 24 gram krekelvlees heb je dus 0,0038m2 land nodig in vergelijking met rund is dat 427 keer minder land. Een wereld van verschil dus!

Badkuipen met water over
In hetzelfde onderzoek uit Thailand kwam uit dat je bij 1 kilogram krekel 2,98 liter water nodig hebt. Hierbij rekenen we weer terug op onze vertrouwelijke 24 gram. 24 gram krekel verbruikt 0,072 liter water. Dit is dus nog niet eens een halve glas water! Rundvlees daarentegen heb je voor 1 kilogram vlees 15.415 liter water nodig. Laten we hier ook terugrekenen naar een burger. 24 gram rundvlees heeft 370 liter water nodig. Dit zijn meer dan 3 baden gevuld met water. Een krekel heeft dus 5.033 keer minder water nodig dan een rund!

CO2 uitstoot van de krekel
Een kilo krekel heeft een CO2 uitstoot van 0,015gr CO2 per kg. Wil je een kilo rundvlees? Dan ‘kost’ dit 24gr CO2 per kg. Ook bij uitstoot rekenen we terug naar een burger. 24 gram krekelvlees stoot dus 0,0004gr CO2 per kg uit en het rundvlees van 24 gram 0,58 gram CO2 per kg. Uit onze berekening komt uit dat een krekel 1.567 keer minder CO2 uitstoot dan rund. 

Eet je duurzaam mee?
Zoals je leest is alles in de vergelijking best indrukwekkend. Het is al jaren bekend dat de veehouderij slecht is voor ons milieu door al het land- en waterverbruik en de CO2 uitstoot. 

Met een groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart neemt de vraag naar eiwitten toe. Duurzame voeding – met een nadruk op eiwitten – is cruciaal. Krekelvlees komt in aanmerking. En alhoewel meer dan 2 miljard mensen al regelmatig insecten eten, blijft het hier in het Westen voor de meeste mensen nog wel een grote stap om van rundvlees naar insecten vlees te gaan. 

Gelukkig heeft De Krekerij ideale producten om deze stap makkelijker te maken en zo help je ook mee aan een beter toekomst. Stel je zou 1 keer per week een stukje vlees vervangen door een product van De Krekerij? Dan zou je veel land en water besparen en stoot je minder CO2 uit. En laat dat nou net onze ambitie zijn: in 2030 eet iedereen in Europa minimaal eenmaal per week krekel! Eten van de toekomst, maar dan nu.

Wist je dat een krekel 427 keer minder land nodig heeft dan een rundvlees.
Wist je dat een krekel 5.033 keer minder water nodig heeft dan rundvlees.
Wist je dat een krekel 1567 keer minder Co2 uitstoot dan rundvlees.

Over de auteur 
Kevin Wiśniewski is student Voeding & Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool met een grote interesse voor voeding & gezondheid. Voor meer nieuws en weetjes, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of houd de socials in de gaten! @dekrekerij

Bronmateriaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *