FAQ's over krekel- en sprinkhaan producten

Benieuwd naar de smaak van krekel- en sprinkhaan producten of vraag je jezelf af wat krekels en sprinkhanen eten? Lees hieronder alle veelgestelde vragen!

krekel- & sprinkhaan producten

Hoe smaken krekel- en sprinkhaanproducten?

Krekel heeft een hartige, nootachtige smaak die ook vaak als umami omschreven wordt. Fris zure en diep zoete smaken combineren goed met de unieke smaak van krekel. Sprinkhanen hebben een licht vlezige hartigheid. Een verrijking van je smaakpalet!

Zijn de producten vlees, vega of vegan?

Krekels en sprinkhanen zijn dieren, de producten zijn daardoor niet vegetarisch of veganistisch. De footprint van bijvoorbeeld een krekel of sprinkhaan burger is echter wel net zo laag als die van een plantaardige burger. De voedingswaarde is dan weer vergelijkbaar met een runderburger als je kijkt naar de eiwitten en essentiële vitaminen en mineralen.

Ga ik dan pootjes en vleugels terugvinden in jullie producten?

Nope! In onze verwerkingsprocessen halen het schilletje (exoskelet) van de krekels en sprinkhanen af, en ze zitten altijd compleet onherkenbaar in de producten verwerkt. Je zult geen stukjes terugvinden, maar wel een malse structuur van plantaardige ingrediënten!

Wat is de bereidingswijze van de producten?

De producten zijn lekker makkelijk te bereiden in de oven, pan of op de grill/BBQ. Dit staat ook aangegeven op het etiket!

Hoeveel krekels zitten er in de producten?

Een krekel is 0,3 gram en de Hopper Burger en Hopper Gehaktballetjes bestaat voor 20% uit krekel. Dit komt dus neer op 80 krekels in een Hopper Burger van 120 gram en in een Hopper Gehaktballetje van 22 gram zitten ongeveer 15 krekels in!

Duurzaamheid

Hoe hebben krekels en sprinkhanen precies een lage impact op het milieu?

Deze mini-dieren gebruiken veel minder land, voer en water tijdens de kweek dan nodig is voor traditionele veeteelt. De kweek van krekel verbruikt tot wel 7 keer minder voer, 1.500 liter water en 10 keer minder land per kilogram dan rund. Daarnaast hebben ze een zeer lage methaanuitstoot en CO2 uitstoot. Doordat krekels van nature dicht op elkaar leven, kunnen ze gemakkelijk worden gekweekt en wordt er geen antibiotica toegepast.

Kweek &
Dierenwelzijn

Wat eten sprinkhanen en krekels eigenlijk?

Onze krekel- en sprinkhaankwekers voeren de dieren met vers gras en graanzemelen, en ook groente-reststromen. Dit laatste is overgebleven voedsel dat nog gewoon goed is en anders weggegooid zou worden, zoals bijvoorbeeld broccoliblad. Krekels en sprinkhanen gaan er lekker op, er zitten nog superveel goeie nutriënten in en het helpt met het verminderen van voedselverspilling: lekker duurzaam!

Waar komen de krekels en sprinkhanen vandaan?

De Sprinkhanen zijn Nederlands, en worden gekweekt door de sprinkhanenkwekers JOYbugs! Waar op de boerderij voorheen melkvee werd gehouden, worden nu sprinkhanen gekweekt. Samen kijken we wat voor voer de smaak van sprinkhanen zo lekker mogelijk maakt. De krekels die we inzetten komen uit Spanje, waar kweker Paul lokale biologische groente-reststromen (broccoliblad) gebruikt als voer voor een circulaire krekel kweek. Last but not least: de shworma wordt gemaakt op basis van
Buffalowormen uit Ermelo.

Kunnen insecten pijn voelen?

Dit is een zeer terechte vraag maar is niet gemakkelijk te beantwoorden met een directe ja of nee. Wat kan worden gezegd is dat pijn ervaring wordt geassocieerd met de complexiteit van de hersenen. Dit wordt gemeten aan de hand van het aantal aanwezige neuronen, maar is het niet juist om enkel te richten op het aantal neuronen. Om die reden is de wetenschappelijke consensus dat insecten een biologische reactie hebben op een slechte behandeling die kan worden gemeten. Arnold van Huis heeft laatst een artikel gepubliceerd waarin staat dat we ze moeten beschouwen als bewuste wezens en zo ook moeten behandelen. Wij raden ook aan om het onderzoek te lezen dat is gepubliceerd door prof. dr. Arnold van Huis van het laboratorium voor Entomologie van Wageningen University. Dit onderzoeksdocument is open access en is te vinden op https://www.wageningenacademic.com/doi/pdf/10.3920/JIFF2019.x004

Hoe worden insecten gedood?

Er zijn humane manieren om insecten te doden die moeten worden gevolgd omdat ze met respect moeten worden behandeld. Hakman et al. (2013) adviseerde in een rapport aan de Nederlandse overheid dat de methoden van het doden van insecten snel en effectief moet zijn. De voorgestelde methoden waren bevriezing (insecten zijn koudbloedig), verwarmen (koken of blancheren) en vermalen. De vooraanstaande onderzoekers in het veld, de afdeling Entomologie van de Wageningen Universiteit, beveelt aan dat eetbare insecten de algemene principes van dierenwelzijn volgen:

1. De dood treedt op zonder pijn te veroorzaken.
2. De tijd die nodig is om bewusteloosheid te veroorzaken is zo kort mogelijk.
3. De tijd die nodig is om te sterven is zo kort mogelijk.
4. De methode is betrouwbaar en onomkeerbaar.
5. Er is minimale psychologische stress op het dier.
6. De methode is veilig voor het personeel dat de procedure uitvoert.
7. De methode is in lijn met de eisen van de cultuur.
8. De methode is economisch aanvaardbaar.
9. De methode is eenvoudig met weinig ruimte voor fouten

Hoe wordt het dierenwelzijn bij de kweker gewaarborgd? 

Insecten worden gekweekt en de internationaal geaccepteerde ‘Five Freedoms’ van farm animal welfare council (FAWC) geldt ook voor insecten. Wij zorgen goed voor de kleine beestjes en zorgen ervoor dat ze de best mogelijke omstandigheden hebben tijdens elke stap van hun levenscyclus.

Freedom from hunger and thirst
Insecten krijgen dagelijks voldoende voeding zodat ze gezond worden. Ze zijn gelukkige eters van verschillende organische stromen die alle voedingsstoffen bevatten die ze nodig hebben. Insecten worden dagelijks gevoed om zo ook de versheid van het voer te garanderen.

Freedom from discomfort and expressing natural behaviour
Insecten leven in de natuur dicht bij elkaar. Deze natuurlijke neiging om te groeien in hoge dichtheden en clusters te creëren kan gemakkelijk worden nagebootst op kweker niveau. In combinatie met de juiste temperatuur en vochtigheid hebben ze de beste omstandigheden van de natuur.

Freedom from pain, injury, disease
Insectenkweek is veilig en biedt het juiste klimaat en genoeg ruimte voor insecten om te gedijen en hun natuurlijke gedrag te uiten zonder het risico van het veroorzaken van pijn of ander ongemak. Insecten hebben van nature een sterk immuunsysteem waardoor ziekten zeldzaam zijn wanneer de kwaliteit van het voedsel wordt gecontroleerd.

Freedom from fear and distress
Er is weinig bewijs dat insecten de cognitieve vermogens bezitten om deze emoties te ervaren. Insecten worden gekweekt op een manier die ze effectief laten groeien. Dit betekent met het juiste voedsel en in het juiste klimaat. De potentiële stres wordt geminimaliseerd op alle niveaus, ook tijdens het doden wanneer de insecten in een natuurlijke winterslaap worden gebracht voor het invriezen. Dit is een van de humane manieren van doden.

Voedingswaardes

Zijn insecten voedzaam?

Ja! Alle eetbare insecten zijn van nature rijk aan essentiële macro- en micronutriënten. Sprinkhanen en krekels hebben een grote hoeveelheid eiwit (40-60%) inclusief alle essentiële aminozuren. Ze zijn een goede bron van meervoudig onverzadigde vetten, B-vitamines, ijzer, zink, calcium en magnesium. Daarnaast bevatten insecten vezels in de vorm van chitine.

Hoe gezond zijn insecten?

Insecten zijn het meest gezond wanneer ze worden gegeten als onderdeel van evenwichtige voeding dat rijk is aan volkorengranen, bonen, peulvruchten, groentes, noten en fruit. Insecten geven je de kans om je dagelijkse eiwitten, goede vetten, vitamines en mineralen te krijgen op een manier die naast jou ook nog goed is voor de planeet.

Hoeveel gram insecten moet ik eten om rundvlees te vervangen?

Een persoon moet ongeveer 30 gram gedroogde insecten eten om een gelijkwaardige hoeveelheid eiwitten en energie te krijgen als bij 100 gram gekookt rundvlees.

Is er een aanbevolen dagelijkse inname voor insecten?

De Nederlandse Voedselveiligheidsautoriteit heeft in 2014 een veiligheidsrisicobeoordeling uitgevoerd voor eetbare insecten. De aanbevolen dagelijkse inname was niet meer dan 45 g gedroogde insecten (meest voorkomende vorm beschikbaar op die markt op dat moment). Deze aanbeveling werd gedaan volgens het algemene voorzorgsbeginsel in de voedingsindustrie en hield rekening met het niveau van chitine in insecten (voedingsvezels in exoskelet). In de producten van de Krekerij overschrijden we deze grens niet: we verwijderen het exoskelet, waarbij we de chitine eruit halen. Een reeks producten op basis van eetbare insecten is nu op de markt verkrijgbaar. Het is de verantwoordelijkheid van een voedingsbedrijf om voedingsmiddelen te formuleren met een veilige insecteninclusie, berekend voor een gemiddelde Europese consument.

Welke vitamines en mineralen bevatten insecten?

Insecten bevatten B-vitamines, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en mangaan. 

Welke vetten bevatten insecten?

Insecten bevatten meestal onverzadigde vetten (de goede!) zoals meervoudig onverzadigd linolzuur (omega-6), alfa-linoleenzuur (omega-3) en enkelvoudig onverzadigd oliezuur (omega-9) welke het belangrijkste vetzuur is dat in olijfolie wordt aangetroffen.

Regelgeving & voedselveiligheid

Zijn insecten goedgekeurd als voedsel in Europa?

Insecten zijn nieuwe voedingsmiddelen in Europa, wat betekent dat ze officieel moeten worden goedgekeurd door de Europese Commissie in overeenstemming met De Nieuwe Voedselverordening (EG) 2015/2283. De goedkeuring door de EFSA van nieuwe voedselaanvragen is aan de gang. Eetbare insecten zijn nu in de overgangsperiode, wat betekent dat ze kunnen worden verkocht in landen die marketing activiteiten en verkopen toestaan. Als je meer over dit onderwerp te weten wilt komen, dan raden we je aan om de IPIFF publicatie ‘FAQ Insecten als nieuwe voedingsmiddelen in de Europese Unie’ te lezen op https://ipiff.org/publications-position-papers/

Hoe zit het met allergieën?

Mensen met een schaal-, schelpdier of huisstofmijt allergie kunnen allergisch zijn of worden voor eetbare insectenproducten.

Zijn insecten veilig om te eten?

Ja. Insecten zijn veilig om te eten nadat ze verhit zijn, net zoals elk ander rauw voedsel. Wij hebben daarom dat deel al voor je gedaan zodat jij enkel de producten op hoeft te warmen volgens de bereidingswijze op de verpakking en het daarna direct kunt delen met vrienden!

Benieuwd geworden?

Bestel via de knop beneden!

De lekkerste recepten

Helemaal overtuigd?

Zijn al je vragen beantwoord en ben je helemaal overtuigd om over te gaan op insecten? Kijk dan voor inspirerende recepten op onze recepten pagina: klik op de knop hieronder! Eet smakelijk.

sprinkhanen eten