Krekel en Sprinkhanenvlees

Het vlees van insecten

Eetbare insecten, waaronder krekels en sprinkhanen, zijn in het westen nog vrij nieuw. Waar we juist houden van nieuwe smaken en wereldgerechten, zit het eten van hele insecten nog niet in onze cultuur. “Wist je dat in 80% van de wereld mensen volop genieten van insecten eten als delicatessen”. Dit gebeurt door een tal van voordelen wat het eten van insecten met zich mee brengt. Wij kwamen er 2018 achter wat de grote potentie van krekels en sprinkhanen als nieuwe, future proof voedselbron is, voor meer hierover klik dan hier en lees ons verhaal. We hebben besloten de voordelen te bundelen in lekkere producten die we wél graag op ons bord zien verschijnen!

Insecten vol met eiwitten

Voordelen van krekels & sprinkhanen

De unieke smaak.

Van nature hebben krekels een nootachtige, aardse smaak die vaak als umami omschreven wordt. Sprinkhanen smaken nootachtig met een zachte zoete toon. Echter, omdat deze dieren hun voer erg efficiënt omzetten, bepaalt het voer ook sterk de smaak van de dieren. In samenwerking met de krekel- en sprinkhaan kwekers kijken we naar hoe we het voerpatroon zo natuurlijk mogelijk houden voor de dieren, waardoor de smaak karakteristiek en eigen blijft. Deze smaak staat centraal in onze producten!

Wil je nu meer weten over het kweken van sprinkhanen? Lees dan hier verder.

nutriënt bommetjes

De krekelkenners hebben het vast al eens gehoord: insecten eten, wel gezond en iets met eiwitten. Klopt! Eetbare insecten in het algemeen, en krekels en sprinkhanen specifiek, hebben een hoge eiwitwaarde. Ook zijn ze rijk aan vitaminen en mineralen zoals ijzer en vitamine B12. Onze producten bevatten dan ook zo veel mogelijk, want meer is beter!

Mini-dieren met een mini-milieu impact

De ecologische footprint van eetbare insecten is klein, en vergeleken met traditioneel vee komen ze goed uit de bus door verscheidene factoren. Doordat insecten koudbloedig zijn, hoeven ze zichzelf niet warm te stoken en gebruiken alle energie uit hun voer om te groeien. Hun omzet van voeding tot massa is 2 op 1, in vergelijking tot bijvoorbeeld rund 24 op 1, mega efficiënt (bron: FAO)!

Sprinkhanen en krekels zijn zwermdieren, die van nature dicht op elkaar zitten en weinig grond gebruiken. Gezien ze van nature niet vatbaar zijn voor menselijke ziekteverwekkers, wordt er voor krekels en sprinkhanen geen antibiotica gebruikt. Wist je dat ze laag in water gebruik zijn, omdat ze naast vocht uit het verse groenvoer helemaal niks drinken? Fenomenaal. Daar bovenop komt dat krekels en sprinkhanen circulair te kweken zijn op reststromen van primaire productie, bijvoorbeeld broccoliblad. Last but not least, stoten ze nauwelijks methaan en CO2 gas uit. 

Kort en goed vormen krekels en sprinkhanen een geweldige voedingsbron die wij met enthousiasme en overtuiging in Nederland op de (menu)kaart zetten, in de vorm van onderstaande krekelicieuze producten. Hierin zijn deze dieren helemaal verwerkt, en lekker voor iedereen.

Voordelen van het eten van insecten

©2018 Grab ’em bij de cricket

Neem contact op

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!