Maarten Bouten, de oprichter van Rechtstreex

De Krekerij en Rechtstreex werken samen aan duurzaamheid

Maarten Bouten, de oprichter van Rechtstreex woonde in Delft in een studentenflat. Hier had hij uitzicht over de kassen in het Westland en dacht: ‘’Waarom kan ik die paprika die daar nu groeit niet gewoon kopen? Waarom moet ik naar de supermarkt?’’ Dit was allemaal in het jaar 2001. Tien jaar later gaf hij antwoord op zijn vraag met Rechtstreex. Met een ‘lokale’ missie: eten uit een lokale voedselketen zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die bewust willen eten, zodat zoveel mogelijk van wat we eten van lokale boeren en makers komt. 

Een samenwerking waarbij duurzaamheid op één staat
Twee bedrijven die duurzaamheid erg belangrijk vinden hebben nu een samenwerking. Rechtstreex verkoopt twee producten van De Krekerij: Buffalo Shoarma & de Hopper Burger. Beide producten zijn te bestellen onder ‘vega, vlees en vis’ op
de website van Rechtstreex. Het kweken van krekels en sprinkhanen gebeurt op een hele duurzame manier. Bij het kweken van deze dieren wordt maar heel weinig water, land en voer gebruikt. Hierdoor heeft het een lage impact op het milieu. Rechtstreex heeft 60 afhaalpunten waar de twee producten van De Krekerij zijn op te halen. Check de store locator van De Krekerij en vind de dichtstbijzijnde afhaalpunt om al je duurzame boodschappen te halen.

Eerlijke prijs bij Rechtstreex
Veel supermarkten maken reclame met: ‘’Nergens goedkoper dan bij ons’’. Iedereen kent het wel. Maar goedkoop is lang niet altijd ook duurkoop. En boeren delven dan het onderspit. Ze voelen zich in het nauw gedreven en ondergewaardeerd. Ook krijgen ze regelmatig te maken met oneerlijke handelspraktijken (bijvoorbeeld door het kort van tevoren annuleren van een bestelling van bederfelijke producten).
Rechtstreex doet het anders, zij focussen zich op een gezonde toekomst voor alle partijen en een ‘eerlijke prijs voor iedereen’. Doordat Rechtstreex bouwt met een netwerk van klanten en boeren en makers een lokale, korte voedselketen. Dit allemaal zorgt voor een eerlijke prijs voor alle partijen.

Voedselverspilling tegengaan
Het is geen geheim dat er veel voedselverspilling is. Veel gaat verloren bij het oogsten, de opslag en het vervoer. Maar ook thuis eten we vaak niet alles op en verdwijnt het in de afvalbak. Als klant van Rechtstreex weet je een ding zeker: er gaat geen voedsel verloren. Doordat Rechtstreex niet werkt met een handelsvoorraad van verse producten, raakt er ook veel minder voedsel verloren tijdens opslag en vervoer. Rechtstreex besteld twee keer in de week bij de boeren pas nadat zij alle bestellingen binnen hebben van hun klanten. Het is dus een super duurzame manier van je boodschappen doen.

Lokale producten
Doordat je lokaal eet, eet je producten uit het seizoen. Voorbeelden hiervan zijn in de herfst: andijvie, bieten, knolselderij. En in de zomer kun je genieten van aubergines, sperziebonen en courgette. Doordat je seizoen producten eet, blijft de milieubelasting zo laag mogelijk. 
Ook is door de korte afstanden de interactie tussen producent en consument beter mogelijk. De consument weet nu waar alle producten vandaan komen: bij elke product van Rechtstreex is het zichtbaar van welke boer of maker het komt met informatie over het bedrijf en de productiewijze. Met dit inzicht kunnen consumenten uiteindelijk gezondere keuzes maken en zorgen voor een betere wereld. 💚

De groei van Rechtstreex
Slow and steady
groeit Rechtstreex en breiden ze uit in het gebied waarin zij actief zijn, voornamelijk in de regio Rotterdam en Den Haag. Op dit moment heeft Rechtstreex twee verzamelpunten en ca. 60 afhaalpunten. Dit alles met een eigen, lokaal assortiment. Voor 2022 heeft Rechtstreex ook ambitieuze plannen. Zo willen ze de website verbeteren, een handige app lanceren en willen ze doorgroeien van 60 naar 80 afhaalpunten. Om dit allemaal mogelijk te maken is Rechtstreex een crowdfunding actie opgezet en ook al afgerond. Hèt bewijs dat onder de consumenten de wens leeft om het heft in eigen handen te nemen en mee te bouwen aan een gezond voedselsysteem en een duurzame toekomst.

Start vandaag nog met verbetering
Rechtstreex laat dus zien dat het zeker mogelijk is om duurzaam en eerlijk boodschappen te halen voor een mooie prijs. Het is zeker een aanrader om een kijkje te nemen op de
website en te zien wat ze allemaal aanbieden. Verder zijn er allerlei lekkere recepten te vinden en bieden ze ook verschillende abonnementen aan die versheid en seizoen garanderen.

 

===========

Update 29/07/2022 – Producten van De Krekerij zijn inmiddels niet meer te koop bij de verkooppunten van Rechtstreex. Kijk voor de meest actuele lijst op de store locator.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *